Home » Predavanja » I ovo dijete treba obitelj – četvrta konferencija o posvojenju

I ovo dijete treba obitelj – četvrta konferencija o posvojenju

Udruga za potporu posvajanju“ADOPTA“ u suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih, a pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović organizirali su 4. konferenciju o posvojenju s međunarodnim sudjelovanjem.

Nakon uvodnih riječi predsjednice Adopte gđe. Dunje Bnacci Skenderović i ministrice, ujedno izaslanice predsjednice RH, Bernardice Juretić imali smo mogućnost čuti dva predavanja na temu posvojenja. Prvo predavanje ukazalo je na prepreke koje postoje pri posvajanju teže posvojive djece i drugo, koje je govorilo o cijeni neposvajanja posvojive djece i refleksijama na društvo.

 

četvrta konferencija o posvojenju

 

U sklopu okruglog stola raspravljalo se na temu posvojenja gledano iz različitih aspekata, kako problem posvojenja vidi Ured pravobraniteljice za djecu, Ured za ljudska prava i nacionalne manjine, odnosno sudstvo i samo MSPM.

Rasprava je svakako ukazala na niz problema s kojima se suočavamo kad je riječ o posvojenju. Na kraju okruglog stola dalo se zaključiti da je potrebno uraditi određene promijene u zakonodavnom dijelu i da problemu posvojenja treba dati još veću pozornost.

U kasnijim izlaganjima imali smo priliku čuti dobre primjere posvajanja djece u praksi , kako iz Hrvatske, tako i iz drugih zemalja (Engleska, Švedska).

U poslijepodnevnim satima organizirane su radionice kojima se željelo doći do odgovora – što možemo bolje i koje promjene moramo uvesti da bi posvojenje bilo učinkovitije ?

Vjerujemo da će se barem dio zaključaka i preporuka koji su dani na konferenciji implementirati u praksi.

 

Comments are closed.