Home » Nekategorizirano » Započeli s obilježavanjem 100 godina postojanja

Započeli s obilježavanjem 100 godina postojanja

U prosincu ove godine naš Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, odnosno svima znani Dječji dom slavi 100 godina postojanja i rada. Ustanova je to koja pruža usluge za djecu i mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi za područje naše, Požeško-slavonske županije, ali i za potrebe drugih županija.

Obilježavanje ovog značajnog jubileja započelo je u petak, 21. listopada s događanjem posvećenom upravo djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, sportskim natjecanjem u kojem su se dečki natjecali u nogometu (CPUZ Klasje Osijek, NK Lipik 1921, FC Shakhtar Donetsk i NK Prigorje), a djevojčice u graničaru (CPUZ Lipik, CPUZ Slavonski Brod, Dječji dom Vinkovci i Dječji dom Sisak).

Među brojnim uvaženim uzvanicima koji su nazočili svečanosti ove značajne obljetnice bili su i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, državni tajnici Dragan Jelić, Margareta Mađerić i Marija Pletikosa, načelnica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić, načelnica Sektora za zaštitu djece Josipa Crnoja Bartolić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i športa Tomislav Družak, požeško-slavonski dožupan Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar, gradonačelnica Novske Marija Kušmiš, predsjednica Upravnog vijeća CPUZ Lipik Jadranka Šimunović Katunar, ravnateljice i ravnatelji Dječjih domova, Centara za pružanje usluga u zajednici, Centara za socijalnu skrb te niza drugih važnih ustanova.

„Ove godine naš Dom za djecu, odnosno danas Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik, obilježava 100 godina postojanja. Ovaj Dom postoji čak 100 godina tijekom kojih je preko 10.000 djece ovdje našlo svoje utočište, pomoć, skrb, toplu riječ, ljubav. Misija i zadaća ove ustanove je skrb o djeci, a činjenica da smo danas obilježili 100 godina postojanja – govori da smo radili dobar posao. Iako, rad u dječjoj ustanovi se ne može svesti samo na papirnati ugovor o radu, ovdje je riječ o puno dubljoj obvezi, koja podrazumijeva empatiju, odricanje, toleranciju, hrpu razumijevanja i ljubavi. Dom je kroz svojih 100 godina nekoliko puta mijenjao oblike skrbi, preživio je II svjetski rat tijekom kojeg je skrbio i za nekoliko stotina djece odjednom. U Domovinskom ratu 1991. godine, prva granata koja je pala na Lipik pogodila je upravo ovaj dječji dom. Dom u kojem su tada, kao i danas živjeli i žive djeca svih nacionalnosti, vjeroispovijesti i boje kože. Bez razlike. Dom je naposljetku spaljen do temelja, a djeca su bila prognana u Selce. Zahvaljujući pukovniku britanske vojske Mark Cooku, dr. Marici Topić i tadašnjem ravnatelju Goranu Niklesu Dom je obnovljen u rekordnom roku od samo 18 mjeseci. Bila je to prva obnovljena javna građevina u Lipiku tijekom Domovinskog rata, a najbrojnija lipička obitelj se vratila svojoj kući.“, istaknuo je ravnatelj Pušćenik.

„Danas smo moderna ustanova socijalne skrbi koja čak 80% svojih usluga pruža kao izvaninstitucijske usluge prateći smjernice socijalnih politika, ali i puno važnije, dobrobit djece. Iako pokrivamo sve potrebe žurnog hitnog smještaja, još više ulažemo u izvaninstitucijske usluge shvaćajući da samo zalaganjem na lokalnoj razini možemo postići značajniji iskorak u transformaciji sustava. Danas Centar Lipik zapošljava 44 radnika, a svoje usluge pružamo za preko 150 korisnika, od čega za 34 djece na smještaju bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi. Osim smještaja pružamo još šest izvaninstitucijskih usluga: organizirano stanovanje uz sveobuhvatnu i povremenu podršku, poludnevni boravak, savjetovanje, psihosocijalnu podršku, ranu razvojnu podršku za djecu s teškoćama u razvoju te pomoć u kući za starije i nemoćne osobe kroz pripremu i dostavu toplog obroka svaki dan. Kroz ESF projekt Korak prema vama pokrenuli smo uslugu rane razvojne podrške za pomoć djeci s teškoćama u razvoju, čije prostore smo danas otvoriti, opremili kabinete i senzornu sobu, nabavili vozila za terenski rad, zaposlili stručne radnike. Ovo danas je primjer transformacije sustava, jer bez podrške resornog Ministarstva i EU fondova ova usluga vjerojatno nikada ne bi nastala u Lipiku.“, naglasio je ravnatelj zahvalivši pri tome Zakladi Hrvatska za djecu na partnerstvu u organizaciji ovog događaja te resornom Ministarstvu na podršci, pomoći i suradnji u radu i skrbi za najranjivije članove našeg društva – djecu!

Obilježavanje 100 godina postojanja nastavit će se promocijom Fotomonografije 100 godina Dječjeg doma Lipik u prosincu ove godine, istaknuto je također ovom prigodom.

Čestitke povodom stotog jubileja ove značajne lipičke ustanove uputio je i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

„U Lipiku smo ponosni na ovu ustanovu i na ljude koji u njoj rade.“, rekao je gradonačelnik Kasana istaknuvši kako je lipički Dječji dom dio nas svih, jer su njegovi korisnici uključeni u aktivnosti lokalne zajednice i šire, sudjeluju u različitim događanjima, a njihovi odgajatelji vode brigu o obrazovanju djece, razvoju njihovih radnih navika, socijalnom i emocionalnom razvoju, organiziranju slobodnog vremena kroz različite radionice, posjete, izlete te svemu onome što će im pomoći da postanu formirani ljudi sposobni razumjeti i kontrolirati svijet oko sebe te biti spremni nositi se s njim“. Gradonačelnik je istaknuo izvrsnu suradnju Grada Lipika i CPUZ-a Lipik poželjevši im još dugi, dugi niz godina ovako uspješnog i kvalitetnog rada.

„Lijepo je danas biti u Lipiku, lijepo je biti u ovom Dječjem domu i čestitati vam rođendan. Cijelo stoljeće djeca žive u Lipiku i naravno da su građani Lipika ponosni na ovu djecu.“, rekao je požeško – slavonski dožupan Ferdinand Troha izrazivši zadovoljstvo time što ova ustanova egzistira nakon svih onih nedaća te da korisnici ovdje imaju adekvatnu brigu, skrb i sigurnost te ono što je najbitnije – jedno lijepo odrastanje.

Na obilježavanju 100 godina Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik sudjelovao je i ministar Marin Piletić.

„U 100 godina postojanja Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik postao je mjesto odrastanja tisućama djece koja nisu imala priliku odrastati u svojim obiteljima. Njihovi životi i sudbine našle su se u rukama vrijednih i posvećenih djelatnika Centra, od odgajateljica i odgajatelja, kuharica, domara, spremačica u čijim su srcima pronašli podršku i prihvaćanje potrebno svakom ljudskom biću. Centar danas predstavlja važnu kariku u skrbi za djecu u Republici Hrvatskoj i njegova je pozicija i uloga nezamjenjiva.“, naglasio je ministar Piletić. Ministar je istaknuo kako je socijalna skrb stup hrvatskog društva te da Vlada Republike Hrvatske kontinuirano povećava prava korisnika, ali i zaposlenika sustava.

„Samo u mandatu ove Vlade, ulaganja u Centar iznosila su više od osam milijuna kuna kako iz državnog proračuna tako i iz europskih sredstava.“, naglasio je ministar Piletić.

Danas Centar većinu svojih usluga, gotovo 80 posto pruža kroz izvaninstitucijske usluge, dok se svega 20 posto usluga odnosi na institucijsku uslugu, uslugu smještaja za djecu.

Dan je započeo sportskim natjecanjem, utakmicama prijateljstva djece iz dječjih domova Istočne Hrvatske, djece iz Ukrajine te djece iz klubova s područja Republike Hrvatske.

Tako je u graničaru pobijedila ekipa CPUZ-a Lipik, dok je u finalnoj nogometnoj utakmicu momčad NK Prigorje slavila nad ekipom NK Lipik 1925. Pehare i medalje pobjednicima je uručio ministar Piletić.
Održana je i revijalna nogometna utakmica između ekipe Ministarstva turizma i sporta te ekipe Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u kojoj je potonja slavila s rezultatom 2:0.

Izvor: Lipićki Compas

Comments are closed.