Home » Nekategorizirano » Sportsko-edukativni susreti domova u Lipiku

Sportsko-edukativni susreti domova u Lipiku

Prva ESA – edukativno-sportska aktivnost u Lipiku obuhvatila je 8 domova iz dijela Hrvatske (CPUZ Lipik, Dječji dom Sv. Ana Vinkovci, CPUZ Kuća sretnih ciglica Slavonski Brod, Dječji dom Vrbina Sisak, CPUZ Klasje Osijek, Dom za odgoj djece i mladeži Osijek, CPUZ Zagreb – Dugave i Dom za odgoj djece i mladeži Karlovac) a održala se pod okriljem i uz podršku resornog Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. S obzirom da uslijed procesa transformacije i deinstitucionalizacije sustava i ustanova socijalne skrbi postoji povećana potreba za zajedničkim druženjem razne i različite djece što može samo doprinijeti njihovoj socijalizaciji i resocijalizaciji u zajednicama u kojima žive, osmislili smo trodnevno događanje koje obuhvaća stručni edukacijski dio (edukacija na temu „Kako prepoznati probleme u ponašanju, postupanje i prevencija istih), stručni terenski dio (posjeta ustanovi za izradu namještaja kao vid resocijalizacije), sportski dječji dio (dvodnevni turnir u malom nogometu za djecu/korisnike domova), zabavni dio (upoznavanje, druženje, stjecanje novih prijateljstava) i supervizorski dio (razmjena dragocjenog iskustva između stručnih radnika),

Eminentni predavači / stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba – prof. Domagoj Štimac i dr. sc. Renata Ćorić Špoljar održali su odlično predavanje pred 40-tak okupljenih stručnjaka na temu „Kako prepoznati probleme u ponašanju, postupanje i prevencija istih“. Tijekom inspirativnog terenskog obilaska Ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Arbor u Siraču upoznali smo s radom ustanove i mogućnostima koje se pružaju osobama s invaliditetom te ostali oduševljeni svime viđenim.

U sklopu sportskih aktivnosti održan je nogometni turnir u sportsko-školskoj dvorani u Lipiku na kojem je ekipa iz Lipika osvojila prvo mjesto, dok je drugo mjesto osvojila momčad iz Osijeka, odnosno treće ekipa iz Zagreba. Iako se turnir sastojao od domova za djecu i odgojnih domova cijeli turnir je prošao u nadasve korektnoj i pozitivnoj atmosferi, bez ijednog incidenta. Zasluge su to prvenstveno same djece – naših korisnika ali i njihovih odgajatelja koji su ih smireno vodili i usmjeravali tijekom natjecanja ali i tijekom slobodnog vremena.

Ove godine smo započeli s intenzivnijim stručno-edukativnim aktivnostima u sklopu naše ustanove usmjerenih jačanju stručne podrške radnicima iz sustava socijalne skrbi ali i srodnih ustanova i sustava. Ova edukativno-sportska aktivnost u Lipiku je veliki uspjeh jer smo povezali socijalizaciju djece, ali i svojevrsnu supervizijsku podršku za odgajatelje i radnike koji rade s djecom. Aktivnost smo proveli uz podršku resornog Ministarstva i Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba.

Zahvaljujemo se Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, predavačima prim. Domagoju Štimac i dr. Renata Ćorić Špoljar, Ustanovi Arbor Sirač i njihovom ravnatelju, ravnateljima i djelatnicima domova iz Osijeka, Zagreba, Karlovca, Ivanca, Siska, Vinkovaca, Slavonskog Broda, centara za socijalnu skrb Pakrac, Novska, Daruvar, Kutina, Centra Rudolf Steiner, Policijske uprave Požeško-slavonske, Policijske postaje Pakrac, Osnovnih škola Lipik i Poljana, Dječjeg vrtića “Kockica” Lipik… Zahvaljujemo se svim radnicima naše ustanove na trudu i angažmanu da ovaj događaj prođe u najboljem redu, te naposljetku zahvale donatorima koji su nam pomogli u realizaciji ove aktivnosti: Studencu-Radenska, Cedeviti, Vratima Slavonije, Planinarskom domu Omanovac, Državnoj ergeli Lipik, Muzeju Grada Pakraca, Osnovnoj školi Lipik, Srednjoj školi Pakrac, Hotelu Pakrac, Lipičkom Compasu, Liri, TZ Lipik, Fotoimago, Lipkomu…

Comments are closed.